lan-nieuwsbrief januari 2017
[niet verstuurd]

Lieve vriendinnen en vrienden,

In welke gemoedstoestand hebben jullie de afgelopen maanden doorgebracht? Wij hebben onszelf even moeten herpakken.

Voor Lesbisch Archief Nijmegen was 2016 opnieuw een succesvol jaar. We kunnen deze LAN-nieuwsbrief dus makkelijk vullen met wat we allemaal tot stand brachten: hardstikke veel!

Gaap. Wat heb jij daar aan, wanneer de wereld soms in brand lijkt te staan? Put jij inspiratie uit zelfpromotie? Voel jij je dan gesteund? Kom jij daarmee op nieuwe ideeën? Zeer waarschijnlijk niet.

We leven in een maatschappij waar je voortdurend moet pitchen voor geld, pitchen voor aandacht. Veel van die uitingen van zelfpromotie bereiken ook onze mailbox. Zo oninteressant en naar binnen gericht. Wij lezen ze niet meer: met een simpele swipe verdwijnen ze naar de prullenmand. Zonde van het werk maar vooral erg ineffectief, wanneer historisch bewustzijn de belangrijkste missie zou moeten zijn.

Historisch bewustzijn is in 2017 belangrijker dan ooit. Na de onverwachte verkiezingsuitslag in de USA schreef een medewerkster van het archief op facebook: "What were we thinking". Naïef namen we vanzelfsprekend wat nooit vanzelfsprekend was. De USA is ver weg, zul je zeggen. Maar ook in Europa zijn in 2017 belangrijke verkiezingen.

 

Wanneer je je eigen geschiedenis kent, kun je begrijpen waar we nu staan. Wat er voor nodig was / is om verworvenheden te bevechten en te behouden.

 

Aksie, aktie, actie!

Heksennacht 1978
1978: de eerste Heksennacht in Nijmegen

Onze boodschap voor 2017: Niets beweegt jouw kant op wanneer je zelf stilzit. Wees alert en laat je inspireren door de vrouwen en mannen op wiens schouders je staat. In de jaren 70 en 80 vorige eeuw was het politieke en sociale klimaat in Nederland zeer guur voor iedereen die 'anders' was. Van de gevestigde orde was - best scenario - niets te verwachten. DUS namen we ons leven in eigen hand. Er werd in Nijmegen een vrouwenhuis opgericht, een vrouwenboekhandel, een vrouwenkafee, een dokumentatiecentrum, een lesbisch archief. Een vrouwengezondheidshuis, een Blijf van m'n Lijf huis, een wegloophuis voor meiden, een opvanghuis voor vrouwen in de psychiatrie. Deze initiatieven kwamen [soms letterlijk] niet zonder slag of stoot tot stand. Panden werden gekraakt of bedongen, zie het krantenartikel hiernaast over een aksie van Blijf van m'n Lijf.

Tijdens Heksennachten en tribunalen werd seksueel geweld en huiselijk geweld aangeklaagd en bij de Pierson-'rellen', de 'Dodewaard moet dicht' aksies en 'Is het hier oorlog?' stonden Nijmeegse [lesbische] vrouwen en [Rooie] flikkers in de voorste gelederen. Soms belandden ze door radikale aksies in de gevangenis en voor de rechter. Ook dan was de gevestigde orde nog niet van ze af...

Le Paris willen we nie!
1981

Dodewaard moet dicht
1981

 

Een vrouwenkrant, een meidenblad, een pottenkrant, de Pottenradio, Radio Rataplan, Flikkerradio Kuifje en de Vrouwenradio deden van dit alles verslag.

Heus, dit is maar een klein deel van het verhaal. Laat je inspireren. Bekijk de foto's, affiches en krantenknipsels die al online staan. Je kunt zelf aan de geschiedschrijving bijdragen door commentaar te leveren op Flickr en Facebook. Je bijdragen worden bijzonder op prijs gesteld.

Lesbisch Archief Nijmegen wenst je een trots 2017 waarin je je eigen geschiedenis schrijft!