Nijmeegse Vereniging ter bevordering van Vrouwencultuur De Feeks

Panorama De Feeks locatie aan de Ridderstraat; © Ineke Duursema
December 1982. Je ziet de voordeur en etalage van vrouwenboekhandel De Feeks Ridderstraat 11. Om de hoek, op Anthoniusplaats 19, was Vrouwenkafee De Feeks gevestigd. Het monumentale pand links is Anthoniusplaats 1, op dat moment pas gekraakt door vrouwendokumentatiecentrum De Feeks. Op de voorgrond een solidaire non in leren jas. Ze kwam regelmatig koffie drinken en woonde in Bethlehem [nu hospice Bethlehem] aan het eind van Anthoniusplaats.


Achtergrond: Het archief van Vereniging De Feeks arriveert bij LANijmegen in delen. Mei 2000 wordt het grootste deel [Vrouwenkafee met Kulturel Klub en Vrouwenboekhandel vóór 1984] aan LANijmegen geschonken door vdc De Feeks, als verlaat cadeau voor het 10-jarig bestaan. Eind 2011 moet vdc De Feeks sluiten en wordt het resterende deel van het Verenigingssarchief [Vrouwendocumentatiecentrum, [Vrouwen]boekhandel en Vereniging] door het bestuur van het documentatiecentrum aan LANijmegen toegewezen. In latere jaren brengen ex-Feeksen nog materiaal binnen. Zo ontstaat er een ongeorganiseerde verzameling materiaal met diverse dubbelingen. LANijmegen ziet het als haar taak de geschiedenis van Vereniging De Feeks [de Vrouwen]boekhandel, het Vrouwenkafee, de Kulturele Klub en het Vrouwendocumentatiecentrum] als één geheel te ontsluiten: het archief van de Nijmeegse Vereniging ter Bevordering van Vrouwencultuur De Feeks. Op de LAN-flickr website kun je al veel documenten over de rijke De Feeks-geschiedenis raadplegen.

1979 De Feeks : Vrouwentejater op straat De Feeks-collectie bevat talloze foto's: Simone van Zolingen en Marianne Driessen fotograferen in en rondom de prille Feeks van 1977-1979. Zij lenen de negatieven uit aan LANijmegen om te digitaliseren. Fotografen Ineke Duursema en An Stalpers waren hoffotograaf van De Feeks van 1980 tot en met de verkoop van de boekhandel in 2007. Zij dragen hun werk over in Creative Commons Licentie. Ook werk van Hans Dircks, Dorian Hiethaar en Gerda van der Krans zal een plek krijgen in het De Feeks-archief.

1979, DeFeeksDeFeeksDeFeeksPublicaties: Van 1977 tot 2000 publiceerden De Feeks [vrouwen]boekhandel en documentatiecentrum o.a. vijf jubileumuitgaven, congresverslagen, onderzoeksrapporten, poëzie en proza, een herdruk van 'Vae Solis', een roofdruk van 'The Price of Salt', kunstkaarten, affiches, een aktiekalender, de Pottenkrant en de eerste Pottenagenda van Nederland. Halverwege jaren 80 had de vrouwenboekhandel zelfs een eigen uitgeverij: Pistache. LANijmegen heeft een aantal publicaties door De Feeks gedigitaliseerd en online gezet. Er zullen er meer volgen. Aan een overzicht van alle De Feeks-publicaties wordt gewerkt.

word Vriendin van Lesbisch Archief Nijmegen
Over LANijmegen
korte geschiedenis
doelstelling van LAN
word Vriendin M t/m V

LAN-nieuwsbrief
links & tips
contact & privacy
wat LANijmegen doet
archieven
websites
tentoonstellingen
regenboogwandelingen

POTTENKIJKER 2000
Aardigheden
Mädchen in Uniform
Anita, Sophia en Lida
Cris tot k.d. en meer
lesbische pulpromans

Vrouwen van Nijmegen, twintig jaar in beweging
© LANijmegen  |  doneren: Stichting Vriendin NL25 INGB 0001 4727 09  |     |  website: fotografica-nijmegen.nl